пятница, 14 июля 2017 г.

Ігри на виявлення лідерів

Одним із завдань педагога, вихователя, класного керівника є виявлення лідерів в колективі. Можна виявити лідера з допомогою тестів, а можна з допомогою ігор.
В кожній групі, коли вона сформована, з'являється такий тип людей, які можуть впливати на настрій групи, стосунки всередині групи, на психологічний клімат. Ці люди - лідери. Дуже важливо зрозуміти, хто буде лідером у Вашому загоні. Від того, яким буде цей лідер, багато в чому залежить, яким буде і весь загін.


Велика сімейна фотографія

Хлопцям в групах пропонується уявити, що всі вони - велика родина, якої потрібно сфотографуватися для сімейного альбому. Для гри необхідно вибрати «фотографа» (повинен розташувати всю сім'ю для фотографування) і «дідуся» (він теж може брати участь у розміщенні сім'ї). Більше ніяких установок дітям не дається, вони самі повинні вирішити, кому ким бути і де стояти. А ви поспостерігайте за цією цікавою картиною, Ролі «фотографа» і «дідуся» зазвичай беруться виконувати прагнуть до лідерства хлопці, але не виключені елементи керівництва та інших «членів сім'ї».
Після розподілу ролей і розстановки «фотограф» рахує до трьох. На рахунок «три» всі дружно кричать слово «сир» і плескають у долоні.
Ця ж гра, проведена в середині зміни, дозволить Вам виявити нових лідерів і розкрити систему симпатій-антипатій в групах.

Перебудова

Учасники встають у коло. Їм пропонується, не розчіплюючи рук, побудувати квадрат, потім трикутник і т. д.

11 питань

Ведучий загадує ім'я знаменитого людини. Гравці можуть задати 11 навідних питань. На них ведучий може давати відповіді тільки «Так» або «Ні». Після цього гравці з трьох спроб повинні назвати ім'я.

Гра художників

Кожному учаснику видається аркуш паперу, розкреслений на 20 великих клітин. Ведучий заздалегідь складає список з 20 слів, які називає одне за іншим, після кожного слова рахуючи до трьох. Поки він вважає, що всі учасники повинні встигнути замалювати це слово в одній з клітин. Нехай малюнок буде незрозумілим для інших, лише б граючий міг потім по порядку повторити всі названі предмети і поняття.

Адаптація

З допомогою гри «Молекула» учасники діляться на дві групи по 4-5 осіб.
«Молекула». Ведучий пропонує дітям встати і розміститися на визначеній території так, як їм зручно. Після фрази ведучого: «Молекули - хаос» учасники гри починають рухатися в довільному напрямку, перемішуючись. Коли звучить фраза: «Молекули - чотири (молекули - п'ять)», гравці повинні
швидко об'єднатися в групи по чотири або п'ять осіб-
Конкурси можуть бути найрізноманітнішими (інтелектуальні, спортивні, на вирішення нестандартних завдань з використанням роздаткового матеріалу)- все залежить від фантазії організаторів. Після кожного конкурсу склад груп змінюється.
За підсумками кожного конкурсу діти колективно вибирають, якого кольору жетон кому з учасників групи присудити:
• червоний - лідер, пропонує основні ідеї» організує роботу;
• жовтий - виконавець:
• зелений - співучасник:
• синій - пасивний спостерігач.
В кінці гри (після проведення усіх конкурсів) у кожній групі складається аплікація з отриманих жетонів. Ця аплікація дає можливість зробити висновок про загальну активності дітей, основних позиціях, які вони займають в колективі.

Комментариев нет:

Отправить комментарий